دو تکنیک اصلی برای نصب الایدی به سطح یک مدار چاپی وجود دارد:
تکنولوژی COB که مخفف عبارت Chip On Board و تکنولوژی SMD که مخفف Surface Mounted Device است.
تکنولوژی COB بدان معناست که قسمت های LED مختلف از جمله مدار، لایه فلوئورسنتی و سیم ارتباطی همگی در مدار چاپی ساخته میشوند. در تکنولوژی SMD اجزای مختلف از پیش ساخته و به مدار چاپی لحیم میشوند. تصمیمگیری برای انتخاب هر یک از این دو نوع از الایدیها بستگی به نوع کاربری در نظر گرفته شده دارد. به طور معمول اسامدیها برای ماژولهایی که پخش نور گسترده دارند و سیاوبیها برای ماژولهایی با پخش نور متمرکز به کار گرفته میشوند.
در تراشه COBها، چیپ نیمه هادی به طور مستقیم با استفاده از یک چسب حرارتی دمای بالا بر روی بورد اصلی متصل شده و اتصال با PCB توسط وایر برقرار میشود. این وایر از جنس طلا و با ضخامت میکرومتری است، که ارتباط الکتریکی را برقرار میکند. نهایتا تمام قطعات با لایهای پوشش داده میشوند تا در مقابل آسیب و آلودگی محافظت شوند. برای ایجاد این لایه از روشی که اصطلاحاً به آن سد و پرکردن گفته میشود، استفاده میکنند بدین ترتیب که ابتدا سراسر قطعات را یک سد کشیده سپس با یک ماده چسبناک سطح قطعات را پوشش داده و بعد از آن از فضای میانی را با مایعی که به تدریج سخت میشود، پر میکنند.
طراحی SMDها به گونهای است که بورد آنها بسیار ضخامت پایینی خواهند داشت. اسامدیها به طور مستقیم با چسب روی بورد ثابت میشوند. ارتباط الکتریکی آنها به وسیله قطعهی لحیمکاری شده، برقرار میگردد. این قطعات از شرایط کلی تجهیزات روشنایی عمومی مانند استانداردهای کیفیت نور و هیت سینک(قطعه تبادل حرارتی) پیروی میکنند. استفاده از این روش باعث خواهد شد نیاز به هیت سینک بزرگتری داشته باشیم.
جهت خرید و دیدن محصول کلیک کنید
تجهیزاتی روشنایی که با استفاده از این دو نوع تکنولوژی ساخته میشوند، کاربردهای متفاوتی خواهند داشت به طور مثال به برخی از آنها اشاره میکنیم:
کاربردهای COB
- هنگامی که که شدت نور بالا نیاز داریم
- هنگامی که که نور موضعی نیاز داریم مانند چراغهای ریلی
کاربردهای SMD
- هنگامی که که شدت نور فاکتور تاثیرگذاری نیست
- هنگامی که نیاز به نور یکنواختی داریم مانند روشنایی در یک اطاق مانند فضاهای آموزشی یا اداری
نمونه چراغ با تکنولوژی SMD
نمونه چراغ با تکنولوژی COB
فیزیک بنیادی الایدیها(LEDs):
کلمه LED مخفف Light Emitting Diode که به معنای دیودهای ساطع کننده نور میباشد. الایدیها انرژی الکتریکی را به انرژی نورانی تبدیل میکنند. بخش اصلی آن چیپ عملگر نیمه هادی است. که شبیه به دیودهای معمولی در آنها جریان الکتریکی از قسمت P به قسمت N شارش میکند. وقتی یک فوتون از سطح انرژی بالاتر به سطح انرژی پایینتر برود، انرژی از آن خارج میشود. این قانون دیودهای نوری است. رنگهای مختلف از الایدیها وجود دارند، طول موج رنگ نور بر اساس نوع ماده به کار رفته در نیمه هادی P-N به وجود می آید.
لامپ SMD و لامپ COB دو نوع پرکاربرد از لامپهای الایدی موجود در بازار هستند. ظهور لامپ الایدی، انقلابی را در صنعت روشنایی ایجاد کرده است. LED مخفف عبارت(Light Emitting Diode) به معنای دیود انتشاردهنده نور است. قطعهای الکترونیکی که با عبور جریان برق، از خود نوری را ساطع میکند.
لامپهای الایدی جهت کارایی بیشتر و مصرف انرژی کمتر، روز به روز پیشرفت کردهند و امروزه با ۲۵ برابر مصرف انرژی کمتر، جایگزین مناسبی برای لامپهای رشتهای قدیمی به شمار میآیند.
لامپ الایدی در مقیاس کوچک نیز، نور زیادی را از خود منتشر میکند و این نور میتواند موجب آزار و خستگی چشم شود. یک راهحل، استفاده از یک پخش کننده نور در مقابل لامپهای LED است که این خود میتواند موجب هدر رفتن نور شود. از این جهت، برای پخش نور و ایجاد نوری یکنواخت، از تکنولوژی لامپ الایدی SMD و لامپ الایدی COB استفاده میشود.
لامپهای SMD و COB دو نوع از لامپهای LED هستند که شاید از نظر ظاهری، تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته باشند؛ اما از نظر ساختار و نوع عملکرد، با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه به معرفی لامپ اسامدی(SMD) و لامپ سیاوبی(COB) پرداختهایم و تفاوتهای آنها را مورد بررسی قرار دادهایم.
لامپ SMD چیست؟
جهت خرید و دیدن محصول کلیک کنید
لامپ اسامدی(SMD) مخفف عبارت(Surface Mounted Device)، به عنوان متداولترین و پرکاربردترین نوع لامپهای الایدی موجود در بازار شناخته میشود. دلیل نامگذاری این نوع لامپ، نوع تکنولوژی ساخت آن بر پایه لحیمکاری میباشد.
در لامپ SMD، هیچگونه بورد واحدی وجود ندارد و دیودها به صورت دائمی بر روی یک پنل لحیمکاری شدهاند. هرکدام از دیودها نیز دارای دو یا چند پایه برای لحیمکاری و یک پد مخصوص برای انتقال حرارات هستند.
این لامپها میتوانند تا ۳ دیود داشته باشند و از آنجایی که هر دیود، یک الکترود مثبت(کاتد) و یک الکترود منفی(آند) دارد، در نهایت میتواند منجر به ایجاد ۲، ۴ و یا ۶ اتصال در لامپ SMD شود.
به علت تعداد اتصالات بکار رفته، لامپهای SMD برای تولید رنگ نورهای متنوع کاربرد دارند. دیودهای بکار رفته در لامپ اسامدی، میتوانند به رنگهای اصلی آبی، زرد و قرمز باشند، به طوری که با تنظیم سطح خروجی هر دیود، بتوان رنگ نور دلخواه را ایجاد کرد.
در لامپهای اسامدی، جهت اتصال چیپها، از سیمهایی با آلیاژ طلا استفاده شده است که این سیمها به مرور زمان، در مقابل حرارت ضعیف نمیشوند و در نتیجه افزایش مقاومت الکتریکی و کاهش نور را به دنبال ندارند.
تراشههای الدیدی در لامپهای SMD میتوانند در سایزهای مختلف تولید شوند. این لامپها از چراغهای خیابانی گرفته تا قطعات چشمکزن تلفن همراه را در بر میگیرند.
لامپهای SMD معمولاً به ازای هر وات، ۵۰ تا ۱۰۰ لومن نور تولید میکنند و بدلیل آنکه تمامی دیودها در یک قسمت، متمرکز نشدهاند، در نتیجه گرمای کمتری تولید شده و نیازی به وجود هیت سینک آلومینیومی برای از بین بردن گرمای اضافی نخواهد بود. این نوع لامپها عمدتاً در مقابل خود از یک پوشش مات برخوردار هستند که این پوشش منجر به پخش یکنواخت نور و پنهان شدن تراشههای الایدی موجود در لامپ میشود.
لامپ COB چیست؟
جهت خرید و دیدن محصول کلیک کنید
لامپ سیاوبی(COB) مخفف عبارت(Chip On Board)، پیشرفت تازهای در زمینه تولید لامپهای الایدی شناخته میشود که توانسته است گامی رو به جلو به سمت مصرف بهینه انرژی بردارد.
لامپ سیاوبی از تعدادی دیود تشکیل شده است که این دیودها به صورت متمرکز بر روی یک بورد واحد قرار گرفتهاند. به طور معمول، یک لامپ COB از ۹ دیود یا بیشتر تشکیل شده است. علیرغم این تعداد دیود، یک مدار و دو اتصال در داخل لامپهای COB در نظر گرفته شده است.
یک لامپ COB در مجموع، دارای دو الکترود مثبت و دو الکترود منفی(دو اتصال) در کل مدار است. سادگی مدار بکاررفته موجب شده است که این لامپ پس از روشن شدن، شبیه به یک پنل به نظر بیاید. وجود دو اتصال در این لامپ موجب میشود که لامپ COB قادر به تولید رنگهای متنوع نباشد.
تعداد بیشتر دیودهای بکاررفته در لامپ COB، منجر به تولید نور بیشتر میشود. این لامپ شار نوری بالایی دارد، ۱۰ برابر بیشتر فضا را روشن کرده و نور خیره کننده و ناراحت کنندهای را ایجاد نمیکند.
از آنجایی که تمامی دیودها به صورت متمرکز بر روی یک بورد قرار گرفتهاند، در نتیجه گرمای بیشتری تولید میشود که برای کاهش گرمای تولیدشده، یک هیت سینک در لامپهای COB در نظر گرفته میشود. جنس این هیت سینک عمدتاً آلومینیومی است و وجود این هیت سینک موجب میشود لامپ COB در مقایسه با لامپ SMD از قیمت نسبتاً بالاتری برخوردار باشد. چنانچه از این هیت سینک استفاده نشود، به مرور زمان در میزان روشنایی و کیفیت نور لامپ، تأثیراتی ایجاد خواهد شد.
تفاوت لامپ COB با لامپ SMD
تفاوت اصلی لامپهای SMD و COB در نوع مدار و اتصالات بکاررفته در آنها است که موجب تفاوتهای زیر در نحوه عملکرد آنها شده است:
لامپ COB نسبت به لامپ SMD، از تعداد بیشتری دیود بر روی یک سطح تشکیل شده است.
لامپ SMD نور یکنواختتری را منتشر میکند، درحالی که لامپ COB، نوری متمرکز و موضعی را انتشار میدهد.
لامپهای SMD برخلاف COB، توانایی ایجاد رنگ نور متنوع با استفاده از تنظیم سطح خروجی دیودها را دارند، درحالی که لامپهای COB قادر به تولید یک رنگ هستند.
لامپ COB از بازده نوری بیشتری نسبت به لامپ SMD برخوردار است. لامپ SMD، به میزان ۵۰ تا ۱۰۰ لومن نور در هر وات تولید میکند، در حالی که شار نوری لامپ COB به میزان ۸۰ لومن در هر وات میباشد.
لامپ SMD در مقایسه با لامپ COB، گرمای کمتری را تولید میکند.
در لامپ SMD از سیمهایی با آلیاژ طلا برای اتصال چیپها استفاده شده است، در حالی که در لامپ COB، از بوردهایی از جنس فلز مرغوب استفاده شده است.
کاربرد لامپ SMD
در صورت نیاز به پخش نور در محیطی وسیعتر، لامپهای SMD انتخاب مناسبتری خواهند بود. از این جهت، این نوع لامپ با تولید پرتوهای بیشتر نور، مصارف خانگی بیشتری دارد و به صورت روکار و توکار در واحدهای مسکونی، فروشگاهها و شرکتها بکار میرود. این لامپها با ایجاد زاویه نور بیشتر، فضاهای بازتر را بهتر پوشش میدهند.
کاربرد لامپ COB
به طور کلی لامپهای COB، از نور متمرکز و باکیفیتی برخوردار هستند. بنابراین این لامپها در مکانهایی با سقف بلند، انتخاب مناسبتری خواهند بود. از آنجایی که این لامپها، نور موضعی ایجاد میکنند، در محیطهایی همچون بندرها، اسکلهها و… که استفاده از لامپهای الایدی امکانپذیر نیست، مورد استفاده قرار میگیرند.
در این نوع لامپ، بدلیل تمرکز بیشتر دیودها، فاصله تراشه ها از هم کمتر شده و در نتیجه در فضا صرفه جویی شده است.
به طور کلی، لامپهای SMD و COB هرکدام کاربردهای مخصوص به خود را دارند که میتوان براساس نوع نیاز، هرکدام از این نوع لامپها را مورد استفاده قرار داد. شرایط محیطی و نوع کاربرد مورد انتظار، در انتخاب و خرید این لامپها تأثیرگذار خواهند بود.
چراغهای الایدی را در انواع نورپردازی ساختمانها و خانهها میبینیم این چراغها در دو نوع SMD و COB وجود دارند. تفاوت SMD و COB در واقع بسیاری از افراد را سردرگم میکند و این سوال برای آنها به وجود میآید که کدام یک بهتر و مناسبتر میباشد. به همین منظور در این متن به بررسی تفاوت SMD و COB میپردازیم تا بیشتر با آنها آشنا شوید.
انواع لامپهای الایدی
در ابتدا لازم است که درباره ی انواع لامپ LED اطلاعاتی داشته باشیم. در واقع چراغ های الایدی امروزه به دلیل داشتن مزیتهای زیاد در نورپردازی مکانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند که یکی از این مزیتها داشتن عمر مفید و طولانی چراغها است. اگر بخواهیم خیلی ابتدایی به بررسی چراغهای LED بپردازیم باید به آنها دیود منتشر کنندهی نور بگوییم. در واقع الایدی درون این چراغها این قابلیت را دارند ک با عبور جریان برق از خود نور تولید نمایند.
شما با استفاده از لامپهای الایدی می توانید با صرفهجویی در مصرف برق هزینهی کمتری بپردازید و در عین حال از نور مناسب این لامپها و چراغها نیز بهرهمند شوید. بسیاری از افراد فکر میکنند که هزینهی زیاد خرید این لامپها برای آنها به صرفه نخواهد بود اما در واقع استفادهی طولانی مدت از این لامپها از آن جهت که عمر مفید این چراغها زیاد بوده و نیاز به تعویض کمتری دارند، قطعا مقرون به صرفه است و از طرفی با مصرف انرژی کمتر هزینه ی کمتری نیز برای برق میپردازید.
لامپهای الایدی اسامدی
لامپهای الایدی سیاوبی
تفاوت لامپهای الایدی SMD و COB
در واقع برای این که بتوان الایدی را بر روی یک مدار چاپی متصل نمود، دو روش مختلف وجود دارد که یکی از این روشها به نام اسامدی و روش دیگر به نام سیاوبی شناخته میشود که تفاوت لامپ LED SMD و لامپ LED COB سبب شده تا کاربردهای آنها نیز متفاوت گردد. در واقع هر کدام از اسامی که نام برده شد مخفف تکنولوژی هستند که در نصب الایدیها به کار برده میشود. بسیاری از افراد نمیدانند که کدام یک از این دو روش برای نصب الایدی مناسبتر میباشد و به همین منظور برای مشخص کردن جواب این سوال در ابتدا باید به تفاوت SMD و COB و معرفی هر یک از آنها بپردازیم. ابتدا برایتان شرح میدهیم چراغ COB چیست.
کاربردهای الایدی SMD و الایدی COB(لامپ COB بهتر است یا SMD)
تفاوت SMD و COB باعث شده تا کاربردهای مختلفی نیز این دو از یکدیگر داشته باشند. تفاوت SMD و COB زمانی معنا پیدا میکند که شما بخواهید در شرایط مختلف از آنها استفاده کنید زیرا برای هر شرایطی یکی از این دو برای شما مناسب خواهد بود. زمانی که نور زیادی برای محیط مورد نیاز میباشد بهتر است که از الایدیهای اساوبی استفاده نمایید، زیرا COB نسبت به SMD نور بیشتری تولید مینماید.
در برخی از موارد نیز نور باید به صورت موضعی باشد و استفاده از COB قطعاً گزینهی مناسبتری خواهد بود، اما در طرفی دیگر برای مواردی که به نور یکنواخت در کل محیط نیاز داریم و یا نمیخواهیم که میزان نور خیلی زیاد باشد استفاده از SMDها اولویت خواهد داشت. در واقع با این اوصاف چراغهای الایدی که در منازل و یا ادرات به کار برده شده است از نوع دوم یعنی SMD میباشد و از COB در چراغهای ریلی که نیازمند نور موضعی میباشند استفاده میشود.
برتری و تفاوت لامپهای الایدی SMD با لامپهای الایدی COB
برای این که با توجه به تفاوت SMD و COB انتخاب صحیحی داشته باشید قابل ذکر است که کاربرد و شرایط محیط بر روی انتخاب شما قطعا تاثیرگذار میشود. الایدیهای اسامدی عمر طولانی دارند و در واقع به صرفه میباشند و علاوه بر این از انرژی بسیار کمی استفاده می کنند، اما تمامی این ویژگیها زمانی معنا پیدا میکند که محیط و شرایط برای استفاده از آن قطعه مناسب باشد. برای این که بتوانید از بین این دو انتخاب درستی داشته باشید باید به تفاوت SMD و COB توجه کنید زیرا هر کدام از آن ها برای یک کاربردی ساخته و طراحی شدهاند. مهمترین موردی که باید به آن توجه کنید این است که آیا نور متمرکز نیاز دارید و یا از نور یکنواخت میخواهید استفاده کنید که این موضوع در واقع اصلیترین تفاوت چراغ SMD با چراغ COB است.
تفاوت SMD و COB و کاربرد آنها را در این مقاله با هم بررسی کردیم چنانچه در این باره سوال یا نظراتی دارید با ما به اشتراک بگذارید، امید پدیده ارائه دهنده انواع لامپهای سقفی، لامپهای الایدی و پنل کنترل روشنایی آماده عرضه محصولات متناسب و با کیفیت بالا به شما عزیزان میباشد.
بدون دیدگاه