از مهمترین هدفهای نورپردازی در بیشتر محیطهای داخلی ایجاد حس امنیت، تردد آسان، افزایش توانایی دید و افزایش بهرهوری و بازدهی کارکنان است. قطعاً برای همه ما روشن است که عملکرد دو فروشگاه مشابه با نورپردازیهای متفاوت یکی با نورپردازی مناسب و دیگری با نورپردازی ضعیف باهم تفاوت زیادی خواهند داشت. در این نوشتار به بررسی تأثیر نورپردازی مناسب بر میزان فروش درفروشگاهها می پردازیم. با ما همراه باشید.
نگاهی به تحقیقات علمی
تحقیقات علمی ثابت کرده است که نورپردازی مناسب با چراغهای LED با CRI بالا باعث افزایش 12 درصدی درفروش فروشگاهها بزرگ و کوچک و خردهفروشیها میگردد، بهطوریکه سودآوری چراغهای LED در زمینهی افزایش میزان فروش بسیار بیشتر از صرفهجویی انرژی میباشد.
اصول نورپردازی در فروشگاه ها
ازنظر برخی کارشناسان مهمترین نقش نورپردازی فروشگاهها جذب نگاه مشتریان به سمت آن است. در دنیای مدرن و پر از رقابت امروز باید در نورپردازی فروشگاهها از تکنیکهایی استفاده گردد که توجه مشتریان را به خود جلب کند.
تکنیکهای نورپردازی باید با توازن دقیقی در فروشگاهها انجام شود وگرنه تأثیر منفی در جذب مشتریان خواهد داشت. بهطور مثال در فروشگاههای زنجیرهای ارزانقیمت نباید از نورپردازی گران استفاده گردد چون باعث به وجود آمدن حسی ناخوشایند در مشتریان میگردد.
اکثر خورده فروشان از لامپهایی ساده برای کارشان استفاده میکنند که هم ارزان بودن کالا را نشان میدهد و هم در مصرف انرژی صرفهجویی میگردد.
وظیفهی فروشگاههای ارزانقیمت و کوچک، رستورانها و سوپرمارکتها در نورپردازی جلبتوجه مشتری نیست بلکه تأمین مناسبترین نور در تمامی نقاط در دسترس است تا مشتری بهراحتی بتواند خرید خود را انتخاب کرده و اقلام موردنیاز خود را تهیه نماید.
اصول در فروشگاههای عمومی مثل سوپرمارکتها و فروشگاههای زنجیرهای حداقل 200 لوکس روشنایی باید تأمین گردد. بسته به نوع فعالیت فروشگاه بهتر است این مقدار کم یا زیاد گردد. برای روشنایی پیشخوان بهتر است این میزان نور به 500 لوکس افزایش یابد و در فروشگاههای بزرگتر تا 750 لوکس باید تأمین گردد.
نورپردازی در فروشگاههایی مانند لباسفروشیها و فروشگاههای فرش و مبل باید بهگونهای باشد که نور در نقاطی از فروشگاه و روی اجناس بیشتر باشد و در اطراف اجناس نور به میزان کمتری ارائه گردد؛ زیرا در این نوع فروشگاهها نورپردازی باید بهگونهای باشد که باعث جلبتوجه مشتری به کالا گردد و برای ایجاد فضایی شیکتر و بهتر لازم است وسایل نورپردازی مشخص نباشد برای این کار از قابهای ضد خیرگی میتوان بهره گرفت.
فاصلهی وسایل روشنایی باید بهگونهای باشد که نور بهاندازهی کافی به آنها برسد و باعث ایجاد سایه روی اجناس نگردد. در نورپردازی این فروشگاهها میتوان در محیطهای عمومی از 800 لوکس و بر روی اجناس از 1200 لوکس نور استفاده نماییم.
نورپردازی در فروشگاههایی مانند طلافروشی و لوکسفروشیها به دلیل آنکه مخاطبان این فروشگاهها دارای ذهنیت قبلی دربارهی کلیت آنچه میخواهند بخرند هستند پس هدف فروشندگان و کارکنان این فروشگاهها هدایت درست و وضوح ذهنی آنها به سمت بهترین و جدیدترین محصول خود میباشد.
دکور فروشگاه جواهر و طلافروشی مهمترین قسمت فروشگاه است که محصولات و زیورآلات، طلا و الماس در این دکورها به نمایش گذاشته میشوند و نورپردازی آنها باید بهگونهای باشد که توجه مشتریان را به محصولات خود جلب نمایند. بهطور مثال بهترین نور برای نمایش طلا رنگ گرم و نزدیک به زرد است میزان نور 2000 لوکس در روشنایی دکور کافی میباشد.
بااینحال با توجه به خواستهها و نیازها، میتوان به سطح نور 4000 لوکس رسید. برای روشنایی عمومی در سایر نقاط فروشگاه 800 لوکس انتخاب مناسبی میباشد.
نهایتاً سیستم روشنایی بهکاررفته در یک فروشگاه ارتباط تنگاتنگی با زیبایی آن فروشگاه دارد و همان اندازه که یک سیستم نورپردازی خوب میتواند باعث جذب مشتری بیشتری شود و طبعا یک سیستم نورپردازی نامناسب میتواند باعث عدم جذب مشتری و فروش کمتر محصول گردد.
مقاله ارزشمند و مفیدی بود با مطالب عالی. ممنون